MRSlogan
Home » De lenteschoonmaak van jouw zonnepanelen

De lenteschoonmaak van jouw zonnepanelen

blog reiniging zonnepanelen

Nu de winterperiode op zijn einde loopt, worden de dagen langer en zonniger. Dankzij meer zon en warmte is de lente het ideale seizoen voor onze zonnepanelen. Dus het is hoog tijd voor de lenteschoonmaak! Hoe pak je het reinigen van jouw PV installatie aan? We zetten voor jou alle do's en don'ts op een rij.

Waarom moet ik mijn zonnepanelen reinigen? 

Doorheen het volledige jaar krijgt jouw PV installatie heel wat te verduren. Het doorstaat de verschillende seizoenen waardoor vuil zoals fijn stof, vogeluitwerpselen en mos zich opstapelen. Dit zorgt voor een daling van jouw rendement omdat de zonnepanelen door de laag vuil de zonne-energie minder goed kan opnemen. Een goede regenbui kan dit behelpen want het spoelt het vuil makkelijk weg, maar in de lente- en zomermaanden is het algemeen droger weer. Het laagje vuil blijft langer op jouw PV-installatie liggen. Afhankelijk van hoe stoffig jouw omgeving is, raden we een tijdige en frequente reiniging aan voor een hoger rendement.

Wie kan mijn PV installatie reinigen?

Voor het reinigen van jouw installatie heb je twee keuzes. Ten eerste kan je zelf aan de slag gaan. Dit is enkel van toepassing als jouw dak toegankelijk is. Hou wel ten allen tijde rekening met de mogelijke (val)risico’s. Safety first!

Gezien het risico lijkt het ons aangewezen om te kiezen voor een gespecialiseerde firma. Je kan hiervoor informeren bij jouw huidige installateur of ze onderhoudscontracten aanbieden. Indien jouw installateur geen onderhoud aanbiedt, kan je terecht bij speciale reinigingsbedrijven. Zij beschikken ten slotte over de nodige kennis, materiaal en producten.

Waarmee kan ik zelf mijn zonnepanelen schoonmaken?

Wil je toch zelf jouw zonnepanelen reinigen? Dan heb je slechts twee dingen nodig bij de lenteschoonmaak: een geschikte borstel en water. Het is belangrijk om schade te voorkomen. Daarom raden we aan om gebruik te maken van een zachte borstel gemaakt uit nylon of een zachte doek. Vermijd ten allen tijde materiaal dat schuurt om krassen te voorkomen.

Vervolgens is ook het water een aandachtspunt. Zo gebruik je best osmosewater, ook wel gedemineraliseerd water genoemd. Osmosewater is puur water die geen resten of strepen op de zonnepanelen achterlaat omdat het vrij is van kalk, lood, zouten, ijzer, natrium, kalium, magnesium en organische vervuiling. Je kan dit kopen in de doe-het-zelfwinkel in jouw buurt. Bovendien bevat stadswater te veel kalk en is dit daarom niet geschikt voor de reiniging van jouw zonnepanelen. Verder heb je geen andere reinigingsproducten nodig.

Tot slot mag je ook nooit een hogedrukreiniger gebruiken. Een hogedrukreiniger verhoogt namelijk het risico op schade aan de glasplaat van jouw installatie. Als alternatief kan je een tuinslang gebruiken.

Hoe ga je concreet te werk?

1. Start met de juiste voorbereidingen

Kies het juiste moment van de dag uit voor het schoonmaken van zonnepanelen. Denk dan aan momenten met weinig tot geen directe zon (vroege ochtend of late namiddag). Schakel voor de veiligheid de PV-installatie uit en verwijder het eerste grof vuil op voorhand (bv. bladeren, takken…).

2. De schoonmaak

Tijdens het schoonmaken zelf hou je best rekening met de hierboven vermelde do's en don'ts. We zetten ze graag nog even voor jou op een rij.

Do’s:

  • Kies voor osmosewater
  • Ga voor een zachte (nylonborstel) of doek
  • Gebruik een tuinslang

Don’ts:

  • Vermijd stadswater of chemische reinigingsproducten
  • Laat schurende materialen achterwege
  • Gebruik nooit een hogedrukreiniger

3. Geniet van meer rendement!

Dankzij een tijdige reiniging van jouw pv-installatie kan je tot wel 3% meer rendement halen. Stel die lenteschoonmaak dus niet te lang uit!

Zit je nog met vragen na het lezen van deze blog? Onze collega’s staan voor je klaar!

Onze vestigingen

MR Group Nederland

Vestiging Breda
Zinkstraat 5
4823AD Breda
Tel: +31 (0)85 808 10 68
E-mail: info@mrgroup.nl

MR Solar Antwerpen

Vestiging Merksem
Vaartkaai 52 B1
2160 Merksem
Tel: +32 (0)3 501 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar West-Vlaanderen

Vestiging Kortrijk
Pluim 7
8550 Zwevegem (Kortrijk)
Tel: +32 (0)56 90 00 00
E-mail: info@mrgroup.be

MR Solar

Zinkstraat 5
4823AD Breda

info@mrgroup.nl
https://mrsolar.nl/

 

Overige informatie

Vennootschap: MR Group BV
Maatschappelijke zetel: Zinkstraat 5 4823AD Breda

BTW nr: KVK 76511308

 

Social